Mottem loňského roku bylo vybudování pevných základů a láskyplného vztahu k sobě. Podařilo se vám? Věřím že ano, protože letošní rok završuje dvanáctiletý cyklus taoistického zvěrokruhu a čeká nás v něm bohatá sklizeň všeho, co jsme v předchozích letech zaseli.

Energie Prasete s sebou přináší čas hojnosti, radosti a zábavy. Na povrchu se podobá růžovému prasátku pro štěstí, které nás láká vyhodit si z kopýtka s růžovými brýlemi na očích. Přichází v doprovodu jinové Země, milující ochránkyně života, která nám nabízí přátelství, upřímnost a soucitné přijetí. Do našich životů Zemské Prase vstoupí 4. února ve 22:04 SEČ a setrváme v něm až do 24.1. 2020, kdy nový dvanáctiletý cyklus zahájí Kovová Krysa.

Jak nezůstat na povrchu a využít jej co nejlépe?

Čeká nás rok, který mohou lidé prožívat velmi rozdílně. Kdo zvládl integrovat energie let předchozích, může se opravdu těšit na bohatý rok plný radosti, štěstí a zaslouženého zvolnění. To však neznamená zůstat pasivními. Ačkoliv nás požitkářské Zemské Prase může nabádat k příjemné lenosti a povalování se, nenechte se zmást. Pokud se vám podařilo dojít vnitřního sjednocení, tedy vybudovat hluboký vnitřní vztah se sebou sama, v roce 2019 přichází čas jeho projevení navenek. Vše co se vám podařilo i nepodařilo, se nyní projeví ve vnější formě. Nastává tak čas opravdových přátelsví a vztahů, v hlubokém ukotvení ve svých vlastních středech, a také čas rozpadu, konce toho, co ukotveno není. A tak, pokud máte z předchozích let co dohánět, může se pro vás i tento poklidný a šťastný rok stát pěkně bouřlivým. Zakončení cyklu na nikoho nečeká, výmluvy jsou zde zbytečné.

Prvek roku – Jinová Země (spirituální oblast)

Výrazně ženská polarita roku 2019 je symbolizována údolím, které nám přináší vědění, že je o nás postaráno, jsme v bezpečí. Je jako úrodné lůno Matky Země, odvěké ochránkyně života, která nabízí vláhu a dostatek hojnosti pro všechny. Drží nás pevně ve svém středu, kolem kterého se projevuje vše ostatní. Když v tomto vnitřním stavu vstoupíte do vztahů s druhými, stanou se posvátnými. Lze je vyjádřit symbolem vesica piscis – dva kruhy s pevně ukotvenými středy, skrze které se vzájemně prolínají a rodí nové, společně projevují sebe sama v posvátné geometrii. Pokud jste takto ve vnitřním vztahu se sebou, můžete jej nyní projevit i s druhými ve vnějším světě.

Taoistická astrologie označuje roky pod vládou jinové země za zlaté a všechny, kdo se v těchto letech narodili, za děti štěstěny.  Přináší s sebou kvality přátelství, laskavosti, upřímnosti, stálosti a soucitu. Představte si ji jako všeobjímající mateřskou náruč, která nám láskyplně pomáhá čerpat životní zkušenosti, přijímat, zpracovávat a učit se z našich životních lekcí. Ty nám pomohou posunout se v životech dál
a vymanit se z karmických pout.

Na co si dát pozor?

Na každého z nás působí prvek země různou intenzitou, ovlivňuje naše myšlenky, emoce, chování.
I přestože má jinová země charakter láskyplné energie, může jí na někoho být v letošním roce příliš. Řeč je o zacyklení prvku, ke kterému dochází při jeho nadbytku.

V takovém případě může docházet k přílišnému přemítání, cyklení myšlenek, k tendencím uzavírat se do sebe, namísto pocitu bezpečí mít pocit “zahnání do kouta, přežívání”. Ve fyzické rovině může vést ke stagnaci, neschopnosti udělat změny, přibývání na váze, nadměrné chuti na sladké, přejídání, problémům se žaludkem a zažíváním. Hmota jako projev země se může hromadit a bujet jak uvnitř nás, tak okolo.

Pokud se u vás nadbytek prvku projeví, řešení je poměrně jednoduché – zacyklenou Zemi je potřeba rozpohybovat. Ideálním pohybem je chůze a ideálním prostředím příroda – oboje je na zacyklenou zemi lékem číslo jedna. Koneckonců ani v naší české kotlině nemusíme pro tyto rady chodit daleko – sami jistě víte, že úspěšně “rozchodit” se dá téměř cokoliv. Když jsem před lety procházela bolestnou životní lekcí, jeden blízký člověk mi řekl větu, která zafungovala jako mávnutí kouzelnou hůlkou: “Vykašlete se na to, obujte si kecky a běžte si do lesa zaběhat”. Geniálně jednoduché a funkční řešení na zdánlivě neřešitelné problémy. V případě zacyklené země to udělejte také – a můžete i bez toho : )

Zvíře roku – Prase (pozemská, hmotná oblast)

Prasátko jako symbol štěstí a blahobytu máme zažité i v našich končinách. Je inteligentní, požitkářské, touží po slasti a zábavě a nehraje hry na to, že je někým jiným. Své nitro otevřeně ukazuje navenek, a proto je právě takové jaké je přijímáno a milováno.

Energie Prasete (Kance, Vepře) s sebou přináší čas vzájemného porozumění, přátelství a radosti. Je to čas zábavy, tvoření, nakupování, dovolených a dopřávání si hojnosti ve všech směrech.

Konflikty, spory a vzájemné soutěžení optimistické prase nemá rádo a vyhýbá se jim, proto někdy naivně nabízí svoji přehnanou míru obětavosti i tomu, kdo má k upřímnosti daleko. Prase je ve své podstatě jinové, ženské znamení. Miluje luxus, je společenské, rádo utrácí a obklopuje se drahými věcmi. Kupící se nesplacené účty přitom rádo přehlíží. Jeho energie jsou velmi citlivé a důvěřivé, moc si nevěří a potvrzení své hodnoty často hledá zvenčí. Může být až naivní a snadno manipulovatelné, lehce se proto nechá zneužít.

Právě těmito energiemi budeme v doprovodu těch zemských v roce 2019 plně obklopeni. Určitá ostražitost a vědomá přítomnost se tedy určitě vyplatí! Hlídejte si své účty a pečujte o svá nitra. Neužívejte si jen jízdu po povrchu, ale zůstávejte přitom plně ve svých středech. Pokud si i tak chcete užít růžové brýle, dělejte to vědomě a počítejte s tím, že je s koncem starého cyklu budete muset odložit a případné následky splatit. Počátek nového cyklu odstartuje v lednu 2020 a jen s čistým štítem bude možné jej ustát, bude náročný. Nezapomeňte tedy odpočívat a čerpat síly.

Mějte láskou naplněný a šťastný rok Zemského Prasete 2019.

Autor: Daniela Kalvodová, bodymindwork.cz